- Zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je základnou právnou úpravou, ktorá:
- definuje pitnú vodu a jej zdravotnú bezpečnosť (podčiarknuté prelinknúť na dôležité pojmy) (§ 17 platného znenia),
- určuje kompetencie a úlohy orgánov verejného zdravotníctva v rezorte zdravotníctva (MZ SR, ÚVZ SR a RÚVZ) aj v iných rezortoch (MO SR, MV SR, MDPT SR a SIS) v oblasti pitnej vody a NRC ako špecializovaného pracovisko na riešenie úloh verejného zdravotníctva,
- ukladá orgánom verejného zdravotníctva povinnosť monitorovať kvalitu pitnej vody u spotrebiteľa (v rámci špecializovaných úloh verejného zdravotníctva), vykonávať štátny zdravotný dozor a vydávať pokyny a ukladať opatrenia na odstránenie nedostatkov,
- definuje podmienky udelenia výnimiek na pitnú vodu (podčiarknuté prelinknúť na dôležité pojmy),
- ukladá fyzickým osobám a právnickým osobám povinnosti v súvislosti s dezinfekciou vody,
- obsahuje aj základné požiadavky na výrobky určené na styks pitnou vodou (§ 18 platného znenia)
- Podľa zákona môže orgán verejného zdravotníctva rozšíriť rozsah a početnosť kontroly ukazovateľov kvality pitnej o ďalšie ukazovatele, ktorých výskyt možno predpokladať alebo na základe dlhodobo preukázateľne vyhovujúcich ukazovateľov zúžiť.
- Nariadenie vlády SR č.354/2006 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu
- definuje základné pojmy ako je hromadné a individuálne zásobovanie, medzná, najvyššia medzná a indikačná hodnota (podčiarknuté prelinknúť na dôležité pojmy)
- požiadavky na kvalitu pitnej vody a povinnosti výrobcov a dodávateľov pitnej vody
- ukazovatele kvality vody a rozsah, početnosť a kritériá kontroly kvality pitnej vody
- náležitosti žiadosti o povolenie výnimky a žiadosti o zúženie rozsahu a početnosti kontroly ukazovateľov kvality vody.
Ten, kto vodu vyrába alebo dodáva (prevádzkovateľ vodovodu) je povinný zabezpečiť jej kvalitu a zdravotnú bezpečnosť a pravidelne vykonávať kontrolu podľa schváleného programu prevádzkovej kontroly. V prípade zisteného prekročenia limitov ukazovateľov, ktoré sú určené medznou alebo najvyššou medznou hodnotou je povinný okamžite informovať RÚVZ. Rozsah, početnosť a frekvencia kontroly kvality vody závisí od množstva dodávanej vody a počtu zásobovaných
obyvateľov. Kontrola kvality vody a jej zdravotná bezpečnosť sa určuje prostredníctvom súboru ukazovateľov kvality vody - 82 ukazovateľov, reprezentujúcich fyzikálne, chemické, biologické a mikrobiologické vlastnosti vody. Limitné hodnoty ukazovateľov kvality vody sú podľa ich zdravotného významu rozlišované ako odporúčaná hodnota, indikačná hodnota, medzná hodnota a najvyššia medzná hodnota. Najzávažnejšie zdravotné následky má prekročenie najvyšších medzných hodnôt, ktorých prekročenie
vylučuje použitie tejto vody ako pitnej.
Okrem úplného rozboru vody sa na kontrolu a získavanie pravidelných informácií o stabilite vodárenského zdroja a účinnosti úpravy vody, najmä dezinfekcie (ak sa vykonáva), biologickej kvality a senzorických vlastností pitnej vody vykonáva minimálny rozbor - vyšetrenie 28 ukazovateľov kvality vody podľa tab.č.1. Táto minimálna analýza sa vykonáva aj pri mimoriadnych odberoch, pri uvedení novej časti vodovodu do prevádzky, ak došlo k prerušeniu dodávky na viac ako 24 hodín a pred začiatkom
sezónneho využívania verejného vodovodu alebo vodného zdroja určeného na hromadné zásobovanie.
Tabuľka: Zoznam ukazovateľov, ktoré sú súčasťou minimálneho rozboru pitnej vody
P.č.
|
Ukazovateľ
|
P.č.
|
Ukazovateľ
|
1.
|
Escherichia coli
|
15.
|
Farba
|
2.
|
Koliformné baktérie
|
16.
|
Dusičnany
|
3.
|
Enterokoky (fekálne streptokoky)
|
17.
|
Dusitany
|
4.
|
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 0C
|
18.
|
Hliník
|
5.
|
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 37 0C
|
19.
|
Voľný chlór
|
6.
|
Bezfarebné bičíkovce
|
20.
|
Chemická spotreba kyslíka manganistanom
|
7.
|
Živé organizmy (okrem bezfarebných bičíkovcov)
|
21.
|
Chuť
|
8.
|
Vláknité baktérie (okrem železitých a mangánových baktérií)
|
22.
|
Vodivosť
|
9.
|
Železité a mangánové baktérie
|
23.
|
Mangán
|
10.
|
Mikromycéty
|
24.
|
Pach
|
11.
|
Mŕtve organizmy
|
25.
|
Reakcia vody
|
12.
|
Abiosestón
|
26.
|
Zákal
|
13.
|
Clostridium perfringens
|
27.
|
Železo
|
14.
|
Amónne ióny
|
28.
|
Teplota
|
V zákone č. 355/2007 Z. z. a nariadení vlády SR č. 354/2006 Z. z. sú zahrnuté požiadavky európskej smernice Rady č. 98/83/ES o kvalite vody určenej na ľudskú spotrebu.
- Vyhláška MZ SR č. 550/2007Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na výrobky určené na styk s pitnou vodou je vykonávacím predpisom k zákonu č. 355/2007 Z. z.
- bližšie pokrýva problematiku požiadaviek na zloženie, úpravu a označovanie povrchu výrobkov určených na styk s pitnou vodou. Ustanovuje tiež spôsob vyhodnotenia a hodnotenia migračnej skúšky.